Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
In 2022 hebben we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) als Omroep Brabant omarmd als nieuw thema. Onder begeleiding van een extern bureau zijn we gestart om te komen tot een duurzame publieke organisatie met oog voor mens, dier en planeet. Om MVO zoveel en zo breed mogelijk te borgen hebben we een Greenteam opgezet, met mensen van verschillende afdelingen. Er is een missie geformuleerd die ons richting geeft voor de toekomst:
We maken werk van MVO door het gevoel van hier de komende jaren om te zetten in concrete acties in het hier en nu, als ook daar en later.
Inhoudelijk hebben we een aantal onderwerpen aangewezen waarmee we de komende jaren aan de slag gaan. Dit zijn Energie, Uitstoot, Inkoop, Afval en Biodiversiteit. Wij hebben hier doelstellingen voor geformuleerd zodat we ervoor zorgen dat Omroep Brabant de komende jaren blijft verduurzamen.
MVO-nulmeting Op basis van internationale ISO26000 en de Global Reporting Initiative (GRI) standaarden, plus interviews met onze mensen, hebben we een MVO-nulmeting laten uitvoeren. Met de uitkomsten onder de arm hebben we gelijk werk gemaakt van het verkleinen van onze CO2-footprint. We hebben een overstap gemaakt naar groene stroom en verlaagden onze footprint ten opzichte van 2021 met 72,5%!
Er is in 2022 veel werk verzet met het opzetten van het Greenteam en het aanbrengen van structuur om MVO zoveel mogelijk te borgen.
Omdat MVO nog niet voor iedereen even vanzelfsprekend was, hebben goed nagedacht over de juiste communicatie. Dit heeft geleid tot elk kwartaal een nieuwsbrief, en speciale acties om bewustwording te vergroten.
Naast communicatie en bewustwording hebben we ook concrete acties uitgevoerd. Zo hebben we samen met onze koffieleverancier een pilot gedaan met duurzame koffie. Unaniem werd er gekozen voor de lekkerste koffie, die ook nog eens het meest duurzame bakje troost was. Zo laten we zien dat duurzaam ook gewoon goed smaakt.
Intern hebben we een onderzoek laten doen naar de financiële instellingen waaraan Omroep Brabant is verbonden. Hierbij hebben we inzicht gekregen in hoe deze partners omgaan met duurzaamheid en MVO. Het biedt ons handvaten in het gesprek met onze leveranciers.
Mobiliteit is een belangrijk en complex onderwerp. Belangrijk omdat transport een grote impact heeft op onze CO2-footprint. Complex omdat we veel collega’s hebben die ten alle tijden de deur uit vliegen en veel op pad zijn. Ze moeten daarbij de garantie hebben dat hun vervoersmiddel altijd gereed is. Er zijn mooie elektrische vervoersalternatieven beschikbaar, maar mogelijk te beperkt voor sommige functies zoals verslaggevers en journalisten. We hebben eerst ons wagenpark in beeld gebracht en onderzoek gedaan naar alternatieven en duurzame opties. In 2023 gaan we hiermee door.
Ook zochten we de samenwerking op met naastgelegen organisaties op het bedrijvenpark in Son. Zo gaan we met onze buren insectenhotels aanschaffen en plaatsen rondom ons pand. Daarmee geven we lokale wilde bijenpopulaties een steuntje in de rug.
Rond de verbouwing van het pand in Son is er contact geweest met de architect om duurzaamheid mee te nemen. Bij de selectie van de architect was aandacht voor duurzaamheid een van de vereiste kwalificaties, hetgeen terug te zien is in het ontwerp.
We zetten stappen, en stappen in 2023 door. Duurzaam op z’n Brabants.