Maarten Kortlever Voorzitter Ondernemingsraad

Olympische sporters kunnen meer dan een jaar toewerken naar dat ene moment. Het is misschien wel het belangrijkste moment in hun leven tot dan toe. Alles komt samen en als het goed gaat, is daar de beloning. Een medaille, liefst goud uiteraard. Als het misgaat, is daar uiteraard de enorme teleurstelling van de sporter die alles gegeven heeft. Nu gaat het wat ver om het OR-werk met de Olympische Spelen te vergelijken (al schelen de letters OR niet veel met OS) maar het voelde wel een beetje zo. 2017 stond voor de OR van Omroep Brabant in het teken van dat ene ding: de bestuurlijke fusie met de collega's van L1.

Na het mislukken van de samenwerking onder de RPO-vlag kwam eind 2016 al snel een ander traject opdoemen. Omroep Brabant en L1 waren voornemens om bestuurlijk te fuseren. Het belangrijkste moment (daar is ie weer) in de geschiedenis van beide bedrijven. Een traject waarin een belangrijke rol was weggelegd voor de beide ondernemingsraden. Een traject dat ook voor iedereen nieuw was. Zoveel fusie-ervaring heb je niet als gemiddeld OR-lid van een regionale omroep.

Het was meteen duidelijk dat we samen op wilden trekken. De contacten waren, zeker door de landelijke samenwerking, al opperbest en dat is heel 2017 ook zo gebleven. Met enige regelmaat zaten we in delegaties of in voltallige bezetting samen om tafel om de stappen in het fusie-traject te bespreken en op elkaar af te stemmen. Een traject dat voor menig OR-lid heel wat extra uren en werkdruk opleverde, maar tegelijkertijd ook energie gaf. Het ging namelijk wel ergens om!

"In het zicht van de finish stond ineens het hele fusietraject op losse schroeven."

Belangrijkste uitgangspunt was dat iedere omroep altijd nog zijn eigen afweging moest kunnen maken en dat gebeurde ook in de herfst van 2017. De OR van Omroep Brabant gaf op dat moment een negatief advies op de voorliggende adviesaanvraag over het ingaan van de bestuurlijke fusie per 1 januari 2018. Het leek ons beter om eerst intern nog wat schaafwerk te doen alvorens de fusie te bekrachtigen. Tegen de fusie zelf waren geen bezwaren, wel tegen de volgorde van de te nemen stappen. We zagen de fusie liever een paar maanden later in gaan. Het vergrootte ons inziens de kans van slagen van deze belangrijke stap voor beide bedrijven. Nog voor deze patstelling goed en wel kon worden besproken, diende zich een totaal andere werkelijkheid aan. De Stichting Omroep Limburg, die bij L1 de zendmachtiging en de subsidie beheert, begon in december te twijfelen. In het zicht van de finish stond ineens het hele fusietraject op losse schroeven. Op dat moment stond ook de OR van Omroep Brabant aan de zijlijn. Zelfs onze Limburgse collega's konden weinig betekenen aangezien zij de OR van het omroepbedrijf L1 zijn en niet van de overkoepelende stichting. Om een lang verhaal kort te maken: de twijfels bleven en begin 2018 werd duidelijk dat er op die manier geen fusie kon plaatsvinden.

Ging daarmee een heel jaar hard werken verloren? Aan de ene kant wel, aan de andere kant was het natuurlijk voor de OR van Omroep Brabant een enorm leerzaam traject. Zo blijft het glas halfvol. Een grondhouding die we graag aannemen. Maar we beseften op dat moment wel een heel klein beetje hoe Dai Dai Ntab, de Brabantse schaatser die de Olympische Spelen misliep door een valste start, zich gevoeld moet hebben. Maar ook hij heeft alweer nieuwe doelen en zo is het bij Omroep Brabant ook. De OR is benieuwd wat 2018 gaat brengen.