Renzo Veenstra Hoofdredacteur

Dan denk ik aan Brabant…

Rustig? Nee, rustig gaat het in Brabant nooit meer worden. Het afgelopen jaar groeide de economie, werden de wegen in Brabant nog voller, gedijde de misdaad als nooit te tevoren en speelden Brabanders zich in de kijker door bijzondere prestaties. Voor de nieuwsredactie betekende dit ‘never a dull moment’. Vrijwel 24/7 werkt de nieuwsredactie aan verhalen voor web en app en voor de traditionele radio- en televisiekanalen.

In 2017 krijgt ook het social media team van Omroep Brabant stevig voet aan de grond en heeft Omroep Brabant meer dan 200.000 Facebookvrienden waar bijzondere verhalen worden gedeeld.

Ons publiek krijgt nieuws op veel kanalen aangeboden. Erbij zijn, de Brabander goed bedienen met actuele maar ook mooie persoonlijke verhalen en deel uit te maken van hun dagelijkse routine is de uitdaging van de nieuwsredactie. Gelukkig heeft deze prachtige provincie veel te bieden op onder meer maatschappelijk, politiek, economisch en sociaal terrein. Maar ook op het gebied van hard nieuws gaat het licht in Brabant nooit uit. Een scan van alle zogeheten push notificaties in 2017 geeft aan dat ons publiek het meest die berichten opent die gaan over grote verkeersongelukken, extreem weer, of ernstige misdrijven.

Er is meer dan 112 nieuws

De nieuwsredactie van Omroep Brabant heeft in 2017 meer dan ooit tevoren geïnvesteerd in het geven van context bij gebeurtenissen in Brabant. Het aandragen van verdieping bij complexe ontwikkelingen en het doen van gedegen onderzoek bepalen evenzeer het beeld van 2017. Dit begint met het investeren in menskracht. Ondanks krimpende budgetten is ervoor gekozen een klein groepje redacteuren vrij te stellen van ‘de waan van de dag’. Zij kunnen zich exclusief bezighouden met duiding en verdieping. Dit leidt er toe dat een jonge collega in staat is om zich te verdiepen in het dark web. Een verhaal over het stelen van de online identiteit van jonge vrouwen die dan vervolgens buiten hun medeweten terecht komen op pornosites heeft spraakmakende content opgeleverd. Content die niet alleen de Brabanders wakker schudt maar ook de landelijke politiek. Onderzoeken naar misstanden in de geestelijke gezondheidszorg of bestuurlijk wanbeleid in één van de Brabantse gemeenten behoren ook tot de kerntaken van onze organisatie.

Het bieden van context wordt door de redactieleiding gezien als minstens zo belangrijk als met enige regelmaat die unieke stoeptegel optillen. Zo houdt Omroep Brabant in het vroege voorjaar van 2017 op Strijp S in Eindhoven een groot lijsttrekkersdebat rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Het is het enige debat in de regio met de landelijke kopstukken, maar belangrijker nog, het enige debat waar exclusief regionale thema’s worden aangesneden. Op deze manier krijgen Brabanders inzicht in wat de landelijke politiek op heeft met hoofdpijndossiers in Brabant.

Maar ook een reportage gemaakt in de ZISZ (zeer intensieve specialistische zorg) van de penitentiaire inrichting in Vught hoort bij het geven van context. Deze exclusieve reportage over hoe het toegaat op de afdeling waar de meest gestoorde gevangenen van Nederland worden gedetineerd geeft inzage in het Nederlandse gevangenisbeleid.

“Achterover leunen is er niet bij.”

Trots op Brabant Omroep Brabant luistert goed naar haar publiek. We luisteren steeds beter. We doen dit door panel bijeenkomsten, door het houden van enquêtes en door met ons publiek te praten via social media. Dit levert het beeld op van Brabanders die trots zijn op hun provincie. En daar hebben ze alle reden toe. Er gebeurt veel moois in Brabant. En die vertaalslag wil de redactie graag maken. Uitzonderlijke prestaties van het Brabantse bedrijfsleven, of hoogtepunten van Brabantse sporters, volgen we op de voet. Zodra Michael Van Gerwen uitrukt om een groot toernooi te spelen is Omroep Brabant erbij. Zodra ASML haar jaarcijfers bekend maakt zijn we erbij. Om context te leveren bij de cijfers, maar ook om met trots te verhalen over de buitengewone prestaties van dit bedrijf op Brabantse bodem. We zien dat de verhalen waarin trots, het ‘wij gevoel’, en het Brabanderschap zijn verankerd, kunnen rekenen op veel waardering van het Omroep Brabant publiek. Via een online tool lezen we niet alleen de absolute cijfers uit, maar ook waardering word gemeten van het online product. In 2017 is dan ook duidelijk gestuurd op het verhogen van content die appelleert aan het ‘trots op Brabant gevoel’.

Altijd in beweging Achterover leunen is er niet bij. Misschien zijn de regionale omroepen in rustiger politiek vaarwater gekomen. Dat zegt nog niets over de rust op al die andere fronten. Technisch verandert de mediawereld in rap tempo. Al snel is aangeschafte apparatuur verouderd. Het publiek wordt steeds wispelturiger. Facebook groeit in 2017 nog explosief, ook bij Omroep Brabant, maar gaat die trend zich voortzetten? Het platform wordt misschien wel in de steek gelaten en er komt iets anders voor in de plaats. En in Brabant zit de concurrentie niet stil. De kranten timmeren aan de weg. Ook op het terrein van video dat lange tijd het exclusieve terrein van de omroep was. Een van de kenmerken van Omroep Brabant is de innovatieve kracht en de wil om te veranderen. In 2018 zullen we deze attitude hard nodig hebben. We vervelen ons niet snel!