A.G.A. Versluis Voorzitter Stichtingsraad

Stichtingsraad

In maart 2016 sprak mijn voorganger de hoop uit dat er in de nabije toekomst volkomen helderheid zou komen over de toekomst van de regionale omroepen. Helaas is haar verwachting niet helemaal uitgekomen. Ja, de politiek houdt vast aan een flinke bezuiniging voor de sector. Nee, de politiek heeft niet helder op het netvlies hoe de regionale omroepen er de komende jaren uit moeten gaan zien. Met name die onduidelijkheid heeft er voor de directie en hoofdredactie van Omroep Brabant toe   geleid om zelf na te denken over een toekomstbestendige omroep. ‘Als de berg niet tot Mohammed komt, zal Mohammed tot de berg gaan’. Het is een gezegde dat doorgaans wordt  gehanteerd bij kwesties waar geen beweging in lijkt te komen. Vanuit de volle overtuiging dat stil staan achteruitgang betekent heeft de directie en hoofdredactie van Omroep Brabant gemeend zelf in beweging te moeten komen voor een toekomstbestendige omroep. Grote bewegingen vanuit de politiek zijn immers uitgebleven.

“Omroep Brabant zal verbinden, informeren, verdiepen,  maar ook vermaken blijven koesteren als haar vaste waarden.”

Het afgelopen jaar zijn er vanuit de basisgedachte dat je moet blijven bouwen aan de toekomst de eerste stappen gezet om samen met de regionale omroep L1 in Limburg naar een nieuw bedrijf te transformeren. Als voorzitter van de Stichtingsraad juich ik dit proces toe. De nieuwe organisatie met als werknaam LiBra  zal de beoogde bezuinigingen zo beter aankunnen en op termijn ook nog een efficiencyslag kunnen maken. Voor de journalistieke inhoud betekent het dat dit de beste waarborg is voor het zo veel mogelijk onaangetast laten van het redactionele product. Uiteraard met de garantie van de hoofdredactie van Omroep Brabant dat ‘onze’ omroep een zelfstandige redactie houdt en garant staat voor de nieuwsvoorziening uit de regio en cultuurdrager blijft voor alles wat de Brabander lief is.

Als voorzitter van de Stichtingsraad ben ik verheugd dat de omroep zelf stappen heeft genomen om tot een toekomstbestendig mediabedrijf te komen. Ik zie het proces om te komen tot LiBra dan ook met vertrouwen tegemoet.

Van Stichtingsraad naar Beleidscommissie Media Aanbod Niet alleen de omroep gaat veranderen, ook onze rol gaat veranderen. Ons nieuwe orgaan, de BMA (Beleidscommissie Media Aanbod), vraagt ook van ons een andere houding. We gaan ‘leaner en meaner’ worden. Kleiner in omvang, maar wel kritischer en meer betrokken. Van ons zal meer dan in het verleden worden gevraagd om de hoofdredactie te voeden met onze ideeën, maar ook met onze visies op bestaande of geplande programmering. Zowel de rol als de samenstelling van de BMA zijn in transitie. De eerste stappen zijn daartoe het afgelopen jaar al gezet. De komend periode gaan we gezamenlijk binnen de raad een verdere invulling geven aan het nieuw te vormen orgaan.

Publieke waarden Meer dan ooit zijn in onze samenleving de publieke waarden van buitengewoon groot belang. In een wereld waarin veel op drift lijkt, berichtgeving soms niet blijkt te zijn wat het zou moeten zijn en er op plekken in de wereld soms gesjoemeld wordt met nieuwsfeiten, is een publieke omroep met haar waarden een kostbaar bezit. Omroep Brabant zal verbinden, informeren, verdiepen,  maar ook vermaken blijven koesteren als haar vaste waarden. Brabanders met elkaar verbinden zonder uitzondering. Door de opkomst van social media waar de omroep sterk op inzet, worden groepen bereikt die jaren geleden nog niet tot de natuurlijke habitat van Omroep Brabant behoorden. De Stichtingsraad is ingenomen met deze ontwikkeling. Ook de verbinding van Brabant met de rest van Nederland door een actieve rol te spelen in landelijke media werpt zijn vruchten af. Zo neemt de berichtgeving van Omroep Brabant een belangrijke rol in bij de online berichtgeving van de NOS.

Informeren behoort tot de kernactiviteiten van Omroep Brabant. In de geplande programmering voor 2017 is er zelfs een grotere rol weggelegd voor het informeren. Betrouwbare informatie over wat er in Brabant gebeurt op sociaal, economisch en cultureel gebied blijft deel uitmaken van de formules van de diverse programma’s. Nieuwsfeiten maar ook de achtergronden bij het nieuws. Deelterreinen waar Brabant sterk in is, zoals innovatie en de agrarische sector, mogen zich zelfs verheugen in speciale aandacht met programma’s als Booming Brabant en de Kunst van het Boeren.

Verdiepen is een thema dat de Stichtingsraad na aan het hart ligt. Onderzoek is bewerkelijk en kostbaar. Dat de ruimte met enige regelmaat toch hiervoor wordt gevonden juich ik als voorzitter zeer toe. Dit jaar heeft het dossier Woenselse Poort het nieuws behoorlijk beheerst en Omroep Brabant nam hier een voorhoedepositie in. De met name online berichtgeving heeft respect opgeleverd. Niet alleen rechtsreeks van ons publiek maar ook van de landelijke politiek.

Brabant zou Brabant niet zijn als er geen grote rol voor vermaak zou worden ingeruimd. We houden hier van carnaval, de bloemencorso’s en de Brabantsedag. Laten we ook vooral het onverwachte feestje van PSV niet vergeten. Goed voor een miljoenenpubliek en na carnaval een kijkcijferkanon dat zijn weerga niet kende.

Trots

Er is genoeg om trots op te zijn als ik terugkijk op 2016. De beweging naar voren die de omroep heeft gemaakt om toekomstbestendig te blijven. De nooit aflatende inzet op het online domein met een compleet nieuw team voor social media. Maar ook de plannen die zijn ontwikkeld om naar een nieuwe programmering te gaan die wat betreft inhoud en vorm vernieuwend zijn. Een omroep die in de voorhoede speelt in een provincie die economisch ook in de voorhoede speelt. Neem daarbij de mogelijkheid om in het nieuwe orgaan, de BMA, samen met de andere leden van de Stichtingsraad een nog meer inspirerende en samenwerkende rol te kunnen spelen en je kunt de toekomst alleen nog maar met vertrouwen tegemoet zien.