Online cijfers

De groei van de online platformen van Omroep Brabant stond onder druk in 2016. Het websitebezoek liep wat terug maar dat werd deels goedgemaakt door het gebruik van de apps. In totaal werden de website en de apps ruim 234 miljoen keer bezocht, een toename van 3% ten opzichte van 2015. In 2015 was de groei nog ruim 20% ten opzichte van 2014, maar de afvlakking van de groei die eind 2015 is begonnen zette door in 2016.

Ondanks de beperkte groei was 2016 wel een jaar met een recordaantal bezoeken. Gemiddeld werden de online platformen dagelijks door ruim 337.000 bezoekers bezocht, de appbezoekers iets vaker dan de websitebezoekers.

De verklaring voor de afzwakkende groei is de versnippering aan zowel de aanbodkant (veel aanbod van nieuwsmedia) als aan de vraagkant (de beschikbaarheid van tijd en aandacht van de klant). De nieuwsconsument van vandaag wordt geconfronteerd met een enorm aanbod van nieuwsmedia, maar de tijd en aandacht die hij heeft is beperkt. Hij wordt dus gedwongen om keuzes te maken en kunst is om dan aanwezig te zijn op de plaatsen waar de consument bij voorkeur zijn nieuws consumeert. Dit vindt steeds meer plaats op social media.

Ook in 2016 bleef Omroep Brabant betreft bezoekaantallen de andere regionale omroepen ruim voor. Ook in vergelijking met andere Brabantse online nieuwsaanbieders is Omroep Brabant de absolute nummer één bij de Brabanders. Als ook de landelijke nieuwsmedia worden meegeteld, bezet Omroep Brabant bij de Brabanders de zesde plek achter NU.nl, NOS, Telegraaf, AD en RTL Nieuws, maar ruim voor de Volkskrant en de regionale Brabantse dagbladen.

Social media

Waar de groei bij website en apps wat afvlakt, daar is de groei op social media fors. Het aantal volgers op Twitter groeide van 126.000 eind 2015 naar 181.000 eind 2016, het aantal ‘fans’ op Facebook groeide in een jaar tijd van 118.000 naar 169.000. Beide platformen groeien dus ruim 40%.

Facebook is voor Omroep Brabant een middel om in contact te komen met het publiek en de interactie aan te gaan. In 2016 lukte dat bijzonder goed, getuide de ruim 800.000 reacties die de omroep in 2016 heeft ontvangen op de verschillende Facebookberichten.

Op Facebook plaatste Omroep Brabant ruim 2.800 berichten, zo’n acht per dag.  Opgeteld hadden die een totaalbereik van 396.5 miljoen, een stijging van 25% ten opzichte van 2015. De Facebook-content van Omroep Brabant is dus bijna 400 miljoen keer op een tijdlijn van een volger of een vriend van een volger getoond. Ter vergelijking: met de online content (web + apps) noteerde Omroep Brabant vorig jaar 234 miljoen bezoeken. Het gemiddelde bereik van een publicatie op Facebook in 2016 was gemiddeld 136.342 mensen.

Met Facebook Engagement (betrokkenheid) is het kwalitatieve bereik te zien wat een iets ander beeld toont. Engagement is het totale aantal acties (likes, comments, shares) op een bericht als percentage van het totale bereik. De meeste artikelen die hoog scoorden op betrokkenheid, hadden een minder groot bereik, maar werden gemiddeld weer langer bekeken. Een bericht over een snack uit een cafetaria, de ‘meter kapsalon’, gaat de boeken in als het bericht waar het meest op is gereageerd: ruim 35.000 reacties. Absolute topper in 2016 was met een totaalbereik van 5.5 miljoen het filmpje over het hardstyle dansende bruidspaar in Den Bosch. Nooit eerder had een bericht van Omroep Brabant op Facebook zo’n groot bereik.

Opvallend is ook de populariteit van livestream-video's. De beroemde ‘troeteleik’ in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout en het verslag vanuit de rechtbank waar Yuri van Gelder's proces plaatsvond, genereerden in korte tijd een enorm bereik.

Naast het toevoegen van livestream-mogelijkheden maakte Facebook het in 2016 mogelijk om 360-content te publiceren op het platform. Omroep Brabant maakte hier tijdens de ELE-rally gebruik van door het publiek een uniek kijkje te bieden vanaf een locatie waar rallyfanaten normaal gesproken nooit zouden komen.

Met Instagram had Omroep Brabant ook een goed jaar. In oktober werd de mijlpaal van 25.000 volgers behaald en het jaar werd afgesloten met ruim 26.500 volgers, een stijging van 179% ten opzichte van een jaar eerder. Net als op Facebook is het gebruik van video op Instagram een belangrijk speerpunt geworden. Omroep Brabant is daarom in 2016 voor het eerst aan de slag gegaan met een herkenbaar video-format.

De top-5 berichten van 2016 bestaan uit twee weerfoto’s en maar liefst drie berichten van Tijn die met zijn nagellak-actie ruim 2.5 miljoen euro ophaalde voor Serious Request.