Renzo Veenstra
Hoofdredacteur

Brabant Nieuws

Alles eerst online

Veranderingen zijn zelden eenvoudig. Maar wanneer je sámen die verandering vormgeeft en er vervolgens samen aan werkt, gaan zaken een stuk soepeler. 2019 stond voor de redactie voor een groot deel in het teken van een aanpassing van de redactionele structuur. Als succesvolle omroep op het online domein wilden we ons nóg beter en nog specifieker op de online kanalen richten. Dat vroeg om een verandering in de werkwijze. Zonder u te vermoeien met de details kozen we ervoor om een redactie te creëren die alleen nog werkt voor al onze online kanalen. Teksten, berichten, maar ook video’s worden eerst voor online gemaakt. Het zorgde voor een groei in ons online bereik op app, web en onze sociale media. En het zorgde voor een nieuwe manier van werken binnen de organisatie. Want vanzelfsprekend vergeet Omroep Brabant niet dat ook radio en tv gewaardeerde en belangrijke kanalen zijn. Deze twee belangrijke poten werden meer verzelfstandigd: radio en tv als entiteiten met medewerkers die als geen ander weten wat goed is voor hun eigen kanaal. De andere grote verandering was de introductie van regieverslaggevers; journalisten die dagelijks verslag doen uit hun eigen gebied, dat zij als geen ander kennen. Ook dat leverde ons in 2019 veel verrassende en nieuwe verhalen op. Brabant verandert, en de redactie verandert mee. We deden dat in 2019 met ongekende energie.

Nieuws én vernieuwing

Opnieuw was 2019 een jaar waarin Brabant volop in het nieuws was. Veel zaken waren niet alleen in onze eigen regio nieuws, ze haalden ook landelijk de media. Opvallend was de ongekend grote actie in Oss, Operatie Alfa, waarbij met hulp van maarliefst 400 man politie een belangrijke spil uit de Brabantse onderwereld en zijn handlangers werden opgepakt. Maar Brabant liep ook voorop in de overlast met de eikenprocessierups, het kleine beestje dat voor veel mensen het plezier in de zomer wegnam. Die zomer overigens, die weer record heet was; zo heet zelfs dat in Gilze-Rijen op 25 Juli de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten werd vastgelegd: 40,7 graden. Het was ook het jaar waarin Brabant wat af demonstreerde. Niet alleen de boeren legden het verkeer plat (en ruïneerden de coalitie in het Brabantse Provinciehuis), ook de leraren, de anti-zwartepiet-demonstranten, de anti-moslimpartij Pegida en de actievoerders van Meat the Victims die in Boxtel een varkensstal bezetten. Stuk voor stuk demonstraties die grote gevolgen hadden voor de Brabantse maatschappij, gebeurtenissen die soms diepe sporen nalieten. Stuk voor stuk gebeurtenissen waarbij Omroep Brabant er steeds live bij was en verslag deed. Niet eerder was zoveel van wat er in de Brabantse samenleving ontwrichtend werkte, live bij onze omroep te volgen. In 2019 bleef Omroep Brabant vernieuwen. We introduceerden onze eerste Podcast-serie onder de titel “Ik sla mijn vrouw”, een aangrijpend verhaal over huiselijk geweld. We maakten de interactieve serie over drugsdumpingen: “Achter de blauwe vaten”, op een kanaal dat hiervoor méér dan geschikt bleek (maar waarvan je het niet direct zou verwachten): Instagram. En we introduceerden ons nieuws “on demand”, ofwel: nieuws op afroep. Zowel via de Google speaker (in geluid) als via de Google Home Hub (in beeld). Het commando “Hey Google, wat is het Brabantse nieuws” levert op die apparaten en de meeste smartphones, direct een op maat gemaakt en actueel nieuwsbulletin op. Vernieuwende zaken waarin we als Omroep graag voorop willen blijven lopen.


“Hey Google, wat is het Brabantse nieuws”

Als het ertoe doet

We deden dat alles in 2019 zoals u van ons mag verwachten: met respect voor ons publiek, met veel gevoel voor ons Brabanderschap en altijd zo eerlijk en zuiver mogelijk. En dat we Brabanders zijn (en blijven) was in 2019 ook weer glashelder rond het carnaval. Geen feest dat zó groots en mooi gevierd wordt als in onze eigen provincie. We zijn er trots op elk jaar voor het startschot te mogen zorgen met het feest “3 Uurkes Vurraf”, we vinden het geweldig om u alle grote optochten te mogen laten zien, en we waardeerden ook in 2019 weer de grote aantallen mensen die graag naar 3 Uurkes of ons eigen Fijnfisjenie-café wilden komen. Het is het bewijs dat u waardeert wat we doen, het bewijst dat we het samen met u doen. Ook in 2020 staan we weer voor u, ons publiek, klaar. Zijn we aanwezig als het ertoe doet. Brengen we het nieuws dat u niet wilt missen, en brengen we het échte Brabanderschap via onze tv- en radio-kanalen naar u toe. Blijft u ons voeden in alles wat we doen. Want: Brabanders doen het samen.