Renzo Veenstra
Hoofdredacteur

Brabant Nieuws

Met respect voor ons publiek

Op donderdagochtend 20 september 2018 staat de tijd even stil. Rond de klok van half negen rolt een pushbericht van onze omroep binnen op mijn telefoon. Het betreft het allerergste nieuws dat we vorig jaar versloegen. Over dood. Over kinderen. Over een op hol geslagen Stint bij een spoorwegovergang in Oss.


Even later kom ik op de redactie, en zie collega’s huilend achter hun computer zitten; er worden met tranen in de ogen berichten gemaakt. De redactie had die dag de zware taak om het nieuws goed te verslaan, de eigen emoties weg te drukken én zich volop bewust te blijven van de onze rol in Brabant. Wij zijn namelijk de zender van en voor de Brabanders, wat iets betekent voor de wijze waarop we verslag doen. Zeker bij een dergelijk groot en ingrijpend drama als in Oss. Met respect voor alle mensen om ons heen. Want: wij zijn onderdeel van deze regio, wij houden van de mensen voor wie we het doen. Want dat zijn ónze mensen. Omroep Brabant bleek op die dag ook onmisbaar te zijn voor het publiek. We bereikten een recordaantal mensen die via ons op de hoogte gehouden wilden worden van alles wat er die dag en de dagen erna in Oss gebeurde: 770.000 geschokte Brabanders keken die dag ruim 1,6 miljoen naar onze berichtgeving online.


Dat respect voor ons publiek en onze inspanningen om zo zuiver mogelijk te handelen, maakten dat de gemeente Oss ons ook vroeg de herdenkingsdienst voor de slachtoffers exclusief te registreren. Een moeilijke klus, maar een die we graag en dankbaar hebben aanvaard.

Alle hens aan dek

Gelukkig was er in 2018 ook nieuws waar we ons wel op konden verheugen. Zo waren er in maart de gemeenteraadsverkiezingen, die op vele fronten voor grote verschuivingen in de steden zorgde. We hebben zo compleet mogelijk ons publiek geïnformeerd over wat er te kiezen viel, en verzorgden op de avond van de verkiezingsdag een lange marathonuitzending waarin alle uitslagen door ons als eerste gemeld werden. Momenten waarop de redactie zich bewust is dat alle hens aan dek moeten zijn, maar waar met plezier en grote inzet aan gewerkt wordt.


Ook op 18 januari was het “alle hens aan dek” bij de omroep; het was de dag dat Nederland zich schrap zette (letterlijk) voor één van de hevigste stormen uit de geschiedenis. Aanhangers van vrachtwagens waaiden om en versperden grote wegen. Bomen waaiden tegen huizen, belandden op auto's en versperden straten in woonwijken. In Den Bosch werden mensen als blaadjes omver geblazen op straat, treinen en bussen reden niet en er ontstond een nieuwe term: stormpoolen. De schade van die stormdag werd geraamd op meer dan vijftig miljoen euro.


En dan was er ook nog de onvoorstelbare kluisjesroof in Oudenbosch. Een miljoenenroof bij de Rabobank. Een medewerker van de bank ontdekt op maandagmiddag 5 maart dat er in de kluisjeskelder van de bank is ingebroken. Er gebeurt in de dagen erna zoveel, dat de redactie het geheel samenbrengt in een overzichtelijke tijdlijn.

Verder kijken dan de waan van de dag

De redactie probeert niet alleen verslag te doen van belangrijke gebeurtenissen in de provincie, ook eigen onderzoek staat hoog in ons vaandel. Zo doken we in 2018 in het verhaal over het omstreden zelfmoordpoeder, niet in de laatste plaats omdat de 19-jarige Brabantse Ximena met dit poeder een einde aan haar leven maakte. In april gaan twee verslaggevers undercover en proberen aan het omstreden poeder te komen. Het was kinderlijk eenvoudig om het te kopen, zo bleek. Omroep Brabant won er een Gouden NL Award mee, de jury roemde het journalistieke vakwerk en de doortastendheid van de makers. “Dit is waar een Regionale Omroep voor moet staan,” aldus het juryrapport.


Ook keken we verder dan de waan van de dag, bij het onderwerp over vluchtelingen in Moerdijk. Die Brabantse gemeente kreeg in 2018 steeds vaker te maken met gelukszoekers die daar strandden en zich schuilhielden in de vele maisvelden, wachtend op een kans om in een vrachtwagen te klimmen en de overtocht naar Groot-Brittannië te maken. We zochten uit wat voor mensen dit zijn en presenteerden het in een vernieuwende interactieve vorm aan ons publiek. Zo interactief zelfs, dat de bezoekers konden chatten met een vluchteling.


En dan is er natuurlijk ook de steeds terugkerende drugsproblematiek die -helaas- inmiddels zo kenmerkend is voor onze mooie provincie. De productie van de verboden middelen levert in 2018 bijna wekelijks nieuws op, vooral rond de dumping van het afval dat vrijkomt. Met als absoluut dieptepunt, de ontdekking van een drugslab in Lage Zwaluwe waar maar liefst 30.000 liter aan zeer giftige chemicaliën worden aangetroffen. Het grootste van dit jaar, zegt de politie. Het smerigste wat ik ooit gezien hebt, zegt onze verslaggever die inmiddels wel wat gewend is.

Een groter publiek dan ooit tevoren

Het waren voor de nieuwsredactie hoogtepunten en (helaas) vaak ook dieptepunten waarvan we verslag deden. Zo goed, compleet én snel mogelijk om de Brabanders te bieden waar ze op wachtten: goede en betrouwbare berichtgeving op al onze platformen: op radio, tv, de website, de Omroep Brabant-app, de sociale media én sinds juni 2018 ook via de Google Home Speaker, waarop ons nieuws op afroep te beluisteren is. Het was een jaar waarin we meer mensen bereikten dan ooit tevoren. Onze eigen kanalen – web en apps – groeiden met 18 procent van 250 miljoen bezoeken naar bijna 300 miljoen bezoeken. En nieuwe sociale kanalen, zoals Instagram, groeiden mee: in één jaar tijd gingen we van 35.000 naar ruim 60.000 volgers. Gedetailleerde cijfers, ook over onze andere kanalen, vindt u verderop in dit jaarverslag.

Het is een eer om als redactie van een publieke regionale omroep het nieuws te mogen brengen. We blijven dat doen op een manier die het Brabantse publiek van ons verwacht. Door niet alleen te ‘zenden’ maar vooral ook door te luisteren. We hopen dat u ons blijft voeden.